HuEUN | MVEHE

Hungarian eUniversity Network | Magyar Virtuális Egyetemi Hálózat Egyesület

2013 eLearning trendjei

| 0 comments

A tavalyi MOOC, Social Learning és mLearning  vezényszavak az idei év első felében átadták a stafétát a Tin Can, az OER és Open Badges hármasának. Megjelent továbbá a Moodle 2.5-ös verziója, illetve június elsején az edX kiadta keretrendszerének forráskódját, hogy azt bárki szabadon beépíthesse képzési folyamatába.

Ezekkel a fogalmakkal találkozhatunk majd a Mooodlemoot 2013 konferencián is, ezért pörgessük végig címszavakban miről szólnak a hírek röviden.

Tin Can

A SCORM utódjaként kezelt új szabvány, mely az elődjéhez képest sokkal több információt gyűjt és kezel a tanulási folyamatokról. Nem csupán egyszerű státuszokat rögzít, hanem komplett tevékenységfolyamot képez a felhasználó minden aktivitásáról, amit nem csupán egy adott rendszerben tehet meg, hanem az internet adott pontján is “olvasottnak” jelölhet weboldalt, amit mint “megtanult” információként rögzít. Sok-sok kérdés merül merül fel vele kapcsolatban, mindenesetre egy nagy lépés a letérképezhető online tanulás, egy ún. tapasztalat-portfólió létrejötte felé.

Open Badges

Nagyon leegyszerűsítve a dolgot, az Open Badges például az előbbiekben leírt tapasztalat-hálózat egyes eleminek megléte esetén egy szabványos bizonyítvány ad az adott készség meglétéről. Mindez egyszerűbben olvasható a fejlesztő (Mozilla) oldalán:

“Az Open Badge az interneten elsajátítható képzések általános jutalmazási rendszere. Ha valaki letesz egy vizsgát mondjuk a p2pu weboldalán, akkor egy jelvényt kap. Az Open Badge Infrastructure a jelvények kiadásához, megszerzéséhez és gyűjtéséhez adnak technológiai leírást, API-készletet és infrastruktúrát.”

Moodle 2.5

Sok-sok újítás és finomítás mellett fontos, hogy ebben a verzióban már dolgozhatunk az előbbiekben említett kitűzőkkel. Az adminisztrációs menüben kaptak külön felületet a badge-k, melyeket már beépíthetünk saját képzéseinkbe is. Emellett a Moodle megkapta első natív Bootstrap keretre épülő eszközfüggetlen témáját a Clean-t, ami szintén egy bátrabb lépés a Moodle rendszer technológiai értelemben vett nagykorúsága felé. A Moodle így rugalmassá válik és telefonokon és táblagépeken is használhatóvá válik.

OER

Az OER mozgalom már jelen egy jó ideje az oktatási színtéren, de az utóbbi hónapokban részben a MOOC-ok térhódításának köszönhetően a szabad hozzáférésű tartalmakat is egyre nagyobb figyelem veszi körül. Az üzleti modellek keresése folyamatban, és a Boundless vs. amerikai kiadók harca pedig jelzi, hogy az oktatásnak is reagálnia kell a film és zenei iparágakban már régebben zajló értékesítési folyamatokra.

Opensource edX

Az edX május elején jelentette be, hogy a nyár elején elérhetővé teszik a MOOC rendszerük forráskódját.

edx-logo

A Python alapokra épülő rendszer a Stanford egyetem korábbi rendszeréhez hasonló (a Class2Go-hoz), melynek fejlesztésével leálltak az edX javára, ám az ingyenes tutorial kurzusokért érdemes regisztrálni, hogy képet kaphassunk az új kurzusok mögött álló rendszerekről.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!